Autorstwo / redakcja: Marek Rożnowski
|
czwartek, 28 czerwca 2018 13:08 |
1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 495 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 15,24 ton żywności;
- 58.300 posiłków.
5. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 6 warsztatów edukacyjnych, w których wzięło 98 osób.
6. Rodzaje warsztatów:
- ekonomiczne — 1 spotkanie dla 10 uczestników;
- żywieniowe — 2 spotkania dla 31 uczestników;
- kulinarne — 3 spotkania dla 57 uczestników.
Jeżeli masz przekonanie o słuszności podejmowanych przez nas działań, prosimy Cię o wsparcie:
|